Ha az ember testépítésbe akar fogni, vagy egyszerűen csak szeretne elmélyülni a fitness világában, előbb-utóbb találkozni fog a különféle kiegészítőkkel, köztük a fehérje porokkal. Manapság már temérdek alternatíva közül választhat az ember, ami mindenképpen jó dolog, de van egy hátránya is: nagyon könnyű elveszni a különféle típusok és márkák között. A piac manapság már akkora kínálatot biztosít, hogy aki kezdőként vág bele a testépítésbe, nagyon ritkán találja meg a számára leginkább ideális protein port.

Annak érdekében, hogy könnyebb legyen megtalálni a piac legjobb szereplőit, ebben a bejegyzésben teszteket olvashatsz a különféle típusokról. A fair összehasonlítás érdekében mindegyik vízzel lett összekeverve, a termékek dobozán található utasítások alapján. A végső értékelés meghozatalában a következő szempontok játszottak szerepet:

Elkeverhetőség: mennyire jól keveredik el a termék vízben, mennyire lesz csomós, ragadós habos a végeredmény.
Íz: bár elsősorban nem az íze miatt fogyasszuk ezeket a kiegészítőket, ez is egy nagyon fontos szempont a döntésnél. A tesztelés során azt vettem figyelembe, hogy a termék milyen jól utánozza az ízt, amit kapott, illetve a különféle mellékízekre is figyeltem.
Állag: ez is változó lehet a terméktől függően. Egyes változatoknak vizesnek és soványnak kell lenniük, míg másoknak sűrűnek és shake szerűnek.
Összegzés: a fenti szempontok alapján meghozott végső döntés.

BioTech USA Iso Whey Zero

A BioTech USA az egyik legnépszerűbb márka Magyarországon, így jó eséllyel ezzel fognak találkozni leghamarabb az emberek. Ezért döntöttem úgy, hogy elsőként tőlük választok egy terméket, mégpedig nem mást, mint egy tejsavó fehérjét. Vaníliás, csokis és epres ízben is kapható, utóbbit leszámítva mindegyik változat finom, és a fehérjetartalom is megfelelő, 92.5%-os. Ugyan messze nem ez a legolcsóbb márka a piacon, egy jó döntés azoknak, akik finom és egyben egészséges alternatívát keresnek, amelyben nincsenek felesleges cukrok és transzsírok.

Scitec 100% Whey Protein

Természetesen a Scitec mellett sem mehetünk el csak úgy: tőlük érkezik ez a hatvan tasakos fehérjepor, amely hosszú időre elég. Bár külön nincs ízesítve, ezért nem akkora élmény, mint a cikk előző szereplője, még így is korrekt ízzel rendelkezik, még úgy is, hogy vízzel lett bekeverve. Természetesen zsírszegény tejjel még jobb a végeredmény, ezért aki fogyaszthat tejtermékeket, annak érdemes így is kipróbálnia.

Peak Delicious Whey

Nem olyan régen akadtam rá erre a termékre, amelynek különlegessége, hogy többek között még tejszínkrémes-süti ízben is rendelhető! Ez ráadásul csak az egyik variáció, a klasszikus ízekben is beszerezhető: az általam tesztelt vaníliás változat kissé mű ízű volt, de közel sem fogyaszthatatlan. E tekintetben elmaradt az előző két termékhez képest, ugyanakkor valamivel olcsóbb alternatíva, így aki a protein vásárlást kevesebb pénzből akarja megoldani, annak ez egy jó választás lehet.

Scitec Nutrition 100% Beef Protein Concentrate

A proteinek terén nem csak tejsavóban érdemes gondolkodni: amennyiben alternatívát keresel, ezt a hidrolizált marhafehérjéből készült változatot érdemes kipróbálnod, amely bár ízben elmarad az előzőekhez képest, a lassabb felszívódásnak és sűrű állagának köszönhetően sokkal jobban eltelít ez a fehérje, így sokkal később fogsz megéhezni. Ébredés után vagy lefekvés előtt érdemes fogyasztani, és elsősorban akkor ajánlom, ha laktózérzékeny vagy.

Gaspari Myofusion Advanced Protein

A Gaspari fehérjeporát mogyoróvajas ízben próbáltam ki, amely talán nem volt a legjobb választás. Vízzel elkeverve közel sem volt akkora élmény, mint a Scitec vagy a BioTech USA terméke, de az állagát tekintve teljesen elégedett voltam vele. Elkeverés után nem lett túl habos, nagy csomók sem keletkeztek a turmixban, ami utal arra, hogy jó minőségű összetevők kaptak helyet.

Konklúzió

A fent szereplő fehérjék közül nálam egyértelműen a BioTech USA indulója volt a győztes. Nem csak az íze kiváló – feltéve, ha a csokisat vagy a vaníliásat választod – de jó állaga, korrekt ára egészséges összetevői miatt bátran merem javasolni azoknak, akik most vágnak bele a testépítésbe. Amikor a proteinek világáról van szó, könnyű elcsábulni a legolcsóbb árcédula láttán, de mielőtt döntésre adnád a fejed, mindig vedd figyelembe azt is, hogy megfelelő-e számodra az adott fehérje, illetve kellően tiszta-e ahhoz, hogy elérd vele a céljaidat.