Mi az, amit első körben érdemes tudnod a proteinek kapcsán?

Amennyiben most vágsz bele a testépítésbe, vagy egyszerűen csak elkezdtél ismerkedni a fitness világával, minden bizonnyal akadnak olyan kérdések, amelyekre szeretnél választ kapni a fehérjék terén. Feltétlenül szükséged számodra a fehérje turmix? Valóban úgy működik, mint ahogy arról a TV-s reklámok és az internetre posztoló testépítők írnak? Ezekkel a kérdésekkel pedig még csak a felszínt súroljuk, hiszen sok-sok további kérdőjel is támad. Mégis mennyi protein bevitele szükséges egy nap? Melyik márkát érdemes választani, ha jó eredményeket akarsz? Kezdőként nem csoda, ha fogalmad sincs, hogyan kezdj el ismerkedni az egész protein témával: nagyon sokan járnak hasonló cipőben, de szerencsére nincs mitől tartanod. Ez a bejegyzés segít neked abban, hogy célodtól függően bele tudj vágni a testépítésbe, vagy le tudj fogyni az általad kívánt szintre. A legjobb, hogy ehhez nem lesz szükséged egy csomó tudományos infóra. Bőven elég, ha átfogó és általános tudásod van az aminosavak és a diéta egyéb területein. Készen állsz? Akkor vágjunk bele!

Szükséges a fehérje turmix ahhoz, hogy szuper eredményeket érj el?

Egy dolgot már az elején érdemes leszögezni: ugyan a fehérje turmix rendszeres fogyasztása nem kötelező ahhoz, hogy extra izomzatra tegyél szert, a fehérje nagy mennyiségben történő fogyasztása nagyon nehéz úgy, ha csak szilárd ételeket eszik az ember. Amennyiben egy nap kétszáz grammnál több protein kerül a szervezetedbe, akkor mindenképpen javasolt a turmix készítése a diéta alatt. Amit viszont fontos észben tartanod, hogy a ló túloldalára sem érdemes átesned: ez csak a fehérje egy kényelmesebb beviteli módja, emellett nem szabad elhanyagolnod a rendes táplálkozást sem: a testednek szüksége van például a különféle szénhidrátok bevitelére is. Ha ezt elhanyagolod, sokkal kevesebb energiád lesz edzeni, és ezzel csökkented az esélyét, hogy szuper eredményeket érj el.

Tényleg működnek a protein porok, és egészségesek?

A legtöbben nincsenek tisztában a válasszal, ezért nagyon sok különféle tévhit kering az interneten. Ez a kiegészítő természetesen működik, de csak akkor, ha ismerjük a miérteket. Az egy láncba összekapcsolódott aminosavak, gyűjtőnevén protein abban segít, hogy a testünk képes legyen ellátni különféle funkciókat, így például az izmok fenntartását és regenerálódását. Ez persze csak az egyik feladata a sok közül: ezek az aminosav láncok felelnek azért, hogy a vér PH értéke egyensúlyban maradjon, illetve több olyan biokémiai reakció is zajlik a testben, amelyekért a protein a felelős. Az aminosavak hiányában az immunrendszer is gyengébb, valamint a folyadékegyensúly is felborulhat: mindkettő komoly egészségügyi problémákat vonhat maga után, ezért a fehérje rendszeres fogyasztása akkor is elengedhetetlen, ha nem szeretnénk izomtömeget növelni.

A fenti kérdésre visszatérve tehát igen, a fehérje turmix valóban működik, ugyanis edzés után elengedhetetlen a nagy mennyiségű protein ahhoz, hogy regenerálódni és erősödni tudjanak az izmok. További egészségügyi szempontokból szintén elengedhetetlen, hogy az aminosavak kellő mennyiségben legyenek megtalálhatóak a szervezetünkben.

Mekkora az a fehérje mennyiség, amire szükséged van?

A jobb kérdés inkább az, hogy pontosan mennyi tiszta fehérjére van szükséged, ha el szeretnéd érni a céljaidat? A fehérje egy rendkívül fontos összetevő a táplálkozásban, és egy nap nem csak egyszer, hanem minden étkezésnek tartalmaznia kéne proteint. Az ideális mennyiség meghatározásához jó kiinduló pont, ha a valódi izomtömeged veszed alapul, amihez előtte le kell vonni azt a mennyiséget, amit a testzsír tesz ki: az így kapott kilónként másfél grammnyi fehérje bevitele ajánlott egy nap. Ha például száz kiló vagy és 10%-nyi testzsírod van, 135-140 gramm fehérjét érdemes bevinned átlagosan. Amennyiben a fehérje turmix a diéta részét képezi nálad, akkor az edzés előtt és után érdemes elfogyasztanod, ugyanis ilyenkor a legelőnyösebb az a tulajdonságuk, hogy gyorsabban felszívódnak a szilárd ételekhez képest. Emellett érdemes odafigyelned arra, hogy egy nap maximum két étkezést helyettesíts folyékony táplálékkal. Ha példának okáért egy nap hétszer étkezel, abból öt alkalommal mindenképpen szilárd étel kerüljön a tányérodra.

Oké, de mégis milyen fajta protein porokat érdemes használnod?

Laikusként az ember bemegy az üzletbe, és azt látja, hogy egy csomó különféle protein por kapható, de nem tudja megmondani a különbséget közöttük. Pedig gyakran egyáltalán nem mindegy, hogy az ember melyiket választja, ugyanis többféle típusú fehérje is létezik. Alapvetően ezekből választhatsz:

Tejsavó fehérje

A tejsavó fehérje minden bizonnyal a legnépszerűbb változat, amely elsősorban annak köszönhető, hogy kiváló biológiai értékekkel rendelkezik, remekül képes hasznosítani a szervezet, így kisebb mennyiség veszik kárba, mint a többi változat esetében. Meglehetősen gyorsan felszívódik, ezért kiváló edzés előtt vagy után, amikor a legtöbb energiára van szüksége a testednek.

Kazein protein

A kazein fehérje jóval lassabb felszívódású, ezért edzések előtt és után nem javasolt a fogyasztása. A nap többi részében érdemes használni étkezések helyettesítésére, ugyanis ízre is sokkal finomabb, mint a tejsavó változat.

Szójafehérje

Egy harmadik alternatíva a szójafehérje, amelyet talán a legtöbb vita övezi. A különféle kutatások mellette és ellene is érveltek már számtalan alkalommal: egyénenként változó, hogy érdemes-e emellett dönteni vagy nem. Ha például egy személy allergiás a tejsavó vagy kazein fehérjében található összetevőkre, a szójafehérje nagy valószínűséggel jó alternatíva lehet. A döntés előtt a legjobb, ha alaposan utánajársz az egyes összetevőknek.

Keverékek

Mi a helyzet akkor, ha több fehérje típus előnyét szeretnéd ötvözni? Erre vannak a különféle keverékek, amelyek többfélét is tartalmaznak egy dobozban, köztük tojásfehérjét, szójafehérjét és tejsavó fehérjét. Mivel a felszívódási sebessége eltérő az egyes fajtáknak, ezért a legjobb a nap közbeni étkezéseket helyettesíteni vele, de semmiképpen ne fogyaszd edzés előtt, közben vagy után.

Tejsavó koncentrátum vagy tejsavó izolátum – melyiket érdemes választani?

Valószínűleg találkoztál már ezzel a két fogalommal, de mégis mi a különbség köztük? Elsősorban az, hogy a koncentrátumot olcsóbb előállítani az egyszerűbb gyártási technológiának köszönhetően, így ez egy pénztárcabarát fehérjeforrás. Nem elhanyagolandó tény, hogy a laktóz tartalma valamivel több, így laktóz érzékenyeknek érdemes kerülnie. A tejsavó izolátumban kevesebb laktóz található, nagyobb a fehérjetartalma, így diétához ez a legideálisabb választás, noha drágább.

Laktóz érzékeny vagyok. Mit válasszak ebben az esetben?

Az esszenciális és nem esszenciális aminosavakban egyaránt gazdag tojásfehérje a legjobb választás azoknak, akiknek a laktóz problémákat okozhat, de emellett a búza- és borsófehérje is remek alternatíva lehet.

Konklúzió

Ez a cikk remélhetőleg sokat segített neked abban, hogy nagyobb tudással vágj bele a fitness világába. Mint sok más területen, itt is akkor leszel ügyesebb, ha kellő tapasztalatod szerzel, de a fenti útmutató követésével már könnyebb lesz elindulnod a céljaid felé.